

AGENDA

ACT Partnership Annual Meeting—June 22nd and 23rd 2020

Monday, June 22, 2020

	Activity
8:00 AM	Online Registration 15 min
0.00 AIVI	Platform: Zoom Meeting
	Opening presentation 15 min
	Format: Plenary
	Chair: Prof. Karim Benyekhlef
	Description:
	Overview of the Online Annual Meeting Agenda
	ACT's Second Year Retrospective
8:15 AM	
	ACT's Working Groups 2 nd Year Retrospective 45 min
	Format: Plenary
	Speakers: Team Leaders
	1. Conflict Prevention—Prof. Tom van Engers
	2. Conflict Resolution—Prof. Fabien Gélinas
	3. Governance & Policy—Prof. Jacquie Burkell & Prof. Jane Bailey
09:15 AM	Health Break 15 min
09:30 AM	Cyberjustice in Times of Pandemic 30 min
	Format: Plenary
	Chair: Marie-Claude Gervais (Department of Justice Canada)
	Speaker: Martin Gruen (CLCT & Gruen Consulting)
	« Industry Readiness for Online Hearings »
	Description: Partner representative and guest will introduce several case studies contextualizing challenges
	and contributions of cyberjustice in times of the pandemic. Discussion will take place later in sub-thematic
	workshops.
	Online Workshops on lessons learned from the pandemic 1h
10:00 AM	Format: Workshops in room A and B
	Room A—Checklist: Evaluating Court readiness for cyberjustice
	Moderators: Harold Epineuse (IHEJ) & Fredric Lederer (CLCT, William & Mary Law School)
10.00 AIVI	Room B—Checklist: Do's and Don'ts of Online hearings
	Moderators: David Tait (Western Sydney University) & Meredith Rossner (Australian National University)
	Description: Participants will be invited to select a sub-thematic online workshop and collaborate on
	producing dedicated checklists. Each workshop will be curated by ACT researchers with the help of
	Cyberjustice Lab's team.
	, · · · ·

	Results will be edited by Cyberjustice Lab's team and circulated to all ACT members. Then they will be disseminated within the legal and institutional community to help with the development of cyberjustice governance frameworks.
11:00 AM	Health Break 15 min
	Working Groups Caucus Meetings: Year 3 WG Workshop + Year 3 ACT International Conference Planning 45 min Format: Workshop in WG
11:15 AM	Chairs: Team Leaders
	Room A—WG1
	Room B—WG2
	Room C—WG3
	Description: Working Groups will meet to plan a group workshop for Year 3 and the ACT International Conference (2021). This international conference should culminate in a collective book.
12:00	Presentation of the 2020 Cyberjustice Laboratory + ACT Online Scientific Program 15 min Format: Plenary
	Speakers: Maria-Fernanda Acevedo Lanas and Karima Smouk (Cyberjustice Lab)
	Description: The Cyberjustice Lab and ACT scientific agenda go virtual. A quick overview of the numerous resources that have been curated during the pandemic on 8 thematic related to cyberjustice (Webconferences, web-talks, webinars, podcasts, blogs, etc.) [<u>Link</u>]
12:15	End of the ACT Annual Meeting Day 1

Tuesday, June 23, 2020

	Activity
8:00 AM	Online Registration 15 min Platform: Zoom Meeting
08:15 AM	Nudged Societies: When Cyberjustice shapes Justice Delivery 1 h Format: Plenary
	Chair: Karim Benyekhlef Speaker: Ayelet Sela (Bar Ilan University)
	Description: Guest speaker Prof. Ayelet Sela will give a lecture on « e-Nudging Justice: The Role of Digital Choice Architecture in Online Courts »
09:15 AM	Mapping Research Opportunities in the field of Nudge and Cyberjustice 45 min Format: Plenary Workshop
	Moderators: Ayelet Sela (Bar Ilan University) and Jean-François Roberge (Université de Sherbrooke) Subject: Mapping research opportunities in the field of Nudge and Cyberjustice
10:00 AM	Health Break 15 min
10:15 AM	Intelligence, Artificial and Otherwise 1 h Format: Plenary
	Speaker: Paul Dumouchel (Ritsumeikan University)
	Description: Comparing artificial intelligence with human intelligence could allow us to understand both forms better. This presentation aims to compare and distinguish these two forms of intelligence, focusing on three issues: forms of embodiment, autonomy and judgment.
11:15 AM	Health Break 15 min
11:30 AM	Ongoing ACT Research Presentations and discussion 1 h Format: Workshops in rooms A, B, C
	Room A — The Legal Apprentice Methodology for Access-to-Justice Web Applications Speakers: Vern Walker (LLT Lab, Hofstra University)—Discussant Karl Branting (MITRE Corporation)
	Description: Legal Apprentice (LA) provides a general methodology for creating web applications in underserved legal areas. LA integrates logic, linguistics, law and artificial intelligence into the design of deployable solutions. This presentation describes one such cloud-based application. The system takes as input the plaintext claims decisions issued by the U.S. Board of Veterans' Appeals; it automatically annotates those decisions toward the goal of mining reasoning patterns; and it displays the decisions to the end user showing the semantic interpretation.
	Room B — Designing a formal language to specify, verify, and monitor Smart Contracts Speaker: Daniel Amyot (University of Ottawa) Discussants: David Restrepo Amariles and Rajaa El Hamdani (HEC Paris)
	Description: Smart contracts are programs intended to partially automate the execution of contracts and also monitor them for compliance. This presentation focuses on a formal specification language for contracts, called <i>Symboleo</i> , where contracts consist of collections of obligations and powers, with support for time, subcontracting, and domain concepts. The language will be illustrated with examples. Ongoing development related to Symboleo (contract testing, property verification, and (blockchain) code generation), as well as NLP-based generation of specifications from existing contracts, will be discussed.

Room C — Intelligibility of digital court records: the criminal docket experience Speakers: Ève Gaumond, Nicolas Garneau and David Beauchemin (Université Laval) **Description:** The shift to online court record could enhance material accessibility of legal information, but it could also have a negative impact on its intelligibility. This project uses natural language processing methods to enhance the intelligibility of criminal court dockets. Plenary Session—ACT Annual General Meeting | 30 min Format: Plenary Chair: Prof. Karim Benyekhlef **Presenters:** Team Leaders 12:30 PM **Description:** Elections and wrap-up! What's next on ACT's agenda for 2020–2021. **Elections** Student representative Partner representative Closing 13:00 PM